Rīga. Māras dīķis, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Mājokļi, Latvija, Dīķi, Rīga (Latvija), Pārdaugava (Rīga, Latvija), Torņakalns (Rīga, Latvija), Māras dīķis (Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Riga. Marienmühlenteich

Anotācija: Māras dīķis (agrāk Marijas dzirnavu ezers) Rīgas vēsturē vairākkārt pieminēts kā bruņotu sadursmju un kauju vieta. Jau 1226. gadā šeit bija uzceltas Rīgas bīskapa dzirnavas, bet 1245. gadā pie tām notika pirmā kauja ar uzbrucējiem lietuviešiem. Dzirnavas atradās vietā, kur Mārupīte iztek no Māras dīķa, tās darbojušās vēl 20. gadsimta sākumā. 1902. gadā dzirnavās uzstādīts jauns tvaika dzinējs graudu malšanai. Dzirnavu ēka nojaukta 20. gados, rekonstruējot līdzās esošo Altonavas (tagadējās Ojāra Vācieša) ielas, Friča Brīvzemnieka ielas un jaunprojektētās Māras alejas krustojumu. 20. gadu vidū dzirnavu ezers ticis nolaists, ar nolūku tā dūņas izmantot augsnes mēslošanai; vēlāk tas no jauna uzstādināts un izmantots arī kā zivju audzētava. Māras dīķa krastā, Mārupes ielas pusē, 20. gadu beigās ierīkoja pilsētas peldētavu, tur bijusi koka ēka peldētāju ģērbtuvēm un pilsēta algojusi peldētavas uzraugu (peldētava slēgta 1959. gadā). Tur atradās arī laivu izīrēšanas vieta, bet ziemās – slidotava.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Riga : Verlag B. S. Weinberg

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 8,8 x 13,8 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0411-21

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.