Rīga. Rīgas Strēlnieku biedrības nams, [191-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Pilsētas, Latvija, Sabiedriskās ēkas, Rīga (Latvija), Krišjāņa Valdemāra iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Rīgas Strēlnieku biedrības nams celts 1865.−1866. gadā pēc arhitekta J. F. Baumaņa projekta. Nams nodega 1873. gadā, bet jau nākamajā gadā arhitekta F. V. Hesa vadībā tiek atjaunots gandrīz identiskās būvformās. Pirms 1. pasaules kara Rīgas Strēlnieku biedrības namā darbojās vēl virkne citu vācu biedrību, tostarp biedrība “Liedertafel”, Vīru dziedāšanas biedrība (Männer-Gesangverein), cītaru spēles biedrība “Livonia” u. c., namā atradās arī Ķeizariskās mednieku biedrības Rīgas nodaļas mītne. 20., 30. gados namā izvietojās Armijas virsnieku klubs, kurā notika gadskārtējās Preses balles, 30. gados arī LU studentu gadskārtējie karnevāli. Padomju okupācijas laikā līdz 70. gadu sākumam tur izvietojās Baltijas kara apgabala sporta klubs, ēkai piegulošā bijušā Strēlnieku dārza teritorija līdz 60. gadiem bija “Baltijas kara apgabala dārzs”. 1981. gadā ēka nojaukta un dziļāk gruntsgabalā uzcelts tagadējais Rīgas Kongresu nams.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 6,6 x 10,2 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0324-18

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (5)

Voldemārs Eichenbaums 2014. gada 10. jūnijs, 12:21:40

Ēka būvēta pēc arhitekta Roberta Pfluga 19.10.1864.gadā apstiprināta projekta, atjaunota pēc ugunsgrēka, arhitekta Friča Jeleja 23.03.1873. apstiprināta projekta. Avots: LVVA 2761-3-1094.

Aleksandrs Raupe-Raups 2014. gada 11. jūnijs, 11:57:09

„Privātvēsturnieka” Vladimira Eihenbauma alias Voldemāra Eichenbauma „pētījumi” nebeidz pārsteigt atkal un atkal. Šai reizē tiek mēģināts noliegt vispārzināmo faktu, ka Strēlnieku biedrības nama projekta autors ir izcilais latviešu arhitekts Jānis Fridrihs Baumanis. Cik noprotams, šī komentāra autoram nav bijuši pieejami ievērojamo arhitektu un būvvēstures pētnieku prof. Dr. arch. Paula Kundziņa, Paula Kampes, Vaideloša Apsīša un citu redzamāko profesionāļu pētījumi, no kuriem izriet, ka Strēlnieku nama projekts ir arhitekta Baumaņa PATSTĀVĪGS projekts. Vai tad šie vīri būtu tik rupji kļūdījušies? Nē! Vai būtu kļūdījušies arīdzan Latviešu konversācijas vārdnīcas sastādītāji, rakstot par arhitektu Baumani, un arhitektam Baumanim veltīto publikāciju un monogrāfijas autori? Nē! Te lieta gluži cita – projekta pabeigšanas laikā arhitektam Baumanim vēl nebija pabeigta augstākā izglītība un līdz ar to paraksta tiesību, tamdēļ projektu formāli parakstīja arhitekts Pflūgs, kurš pie projektēšanas dalību pat nebija ņēmis. Tikpat kļūdains arī apgalvojums par nodegušā nama atjaunotāju. Ja senāki pētījumi, to skaitā vācu valodā nav pieejami, tad jāieskatās fundamentālajā izdevumā „Koka Rīga”. Varu uzrādīt arī attiecīgo lapaspusi – 109.

Voldemārs Eichenbaums 2014. gada 18. jūnijs, 09:19:53

Skaties avotos LVVA 2761-3-1094.

Aleksandrs Raupe-Raups 2014. gada 18. jūnijs, 14:21:01

Vērīgāk izlasiet manu iepriekšējo komentāru! Turpinot atsaukties uz minēto arhīva materiālu (jāatzīmē, ka pieņemts norādīt fonda, apraksta, lietas un lappuses nr. vai izmantot atdalošu slīpsvītru, bet ne Jūsu izmantoto pierakstu), Jūs cenšaties uztiept ieskatu, ka visi diplomētie pētnieki un izcilie arhitektūras speciālisti, kuri pusotra gadsimta laikā rakstījuši par šī nama būvvēsturi, ir rupji kļūdījušies! Varbūt Jūs uzskatiet, ka arhīva materiāli viņiem nav bijuši pieejami? Nekritiska arhīva materiālu izmantošana, nepārzinot lietas patiesos apstākļus un vēsturisko kontekstu, lietpratīgam vēstures pētniekam godu nedara. Savā komentārā jau norādīju, KĀDĒĻ arhitekta R.Pflūga (turklāt, ne Pfluga) paraksts ir parādījies uz projekta, ko pilnīgi PATSTĀVĪGI izstrādāja arhitekts J.F.Baumanis. Parastam vēstures interesentam – diletantam var piedot kļūdas un neprecizitātes. Cita lieta, ja autors ir „erudīts, kompetents vēsturnieks”, kurš, turklāt, kā minēts tīmeklī publicētā intervijā, „ir viens no nedaudziem, kas pelna ar vēsturi”.

Ginta Zalcmane 2014. gada 27. jūnijs, 18:49:13

Paldies par komentāru.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.