Rīga. Torņakalna stacija, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Pilsētas, Latvija, Dzelzceļa stacijas, Dzelzceļa sliežu ceļi, Rīga (Latvija), Pārdaugava (Rīga, Latvija), Dzelzceļa pārmijas, Torņakalns (Rīga, Latvija)

Anotācija: 1868. gada 21. novembrī atklāja Rīgas - Jelgavas (Mītavas) dzelzceļa līniju. Rīgas stacija atradās Daugavas kreisajā krastā. Tā bija divstāvu apmesta ķieģeļu celtne vidusdaļā, bet abi ēkas spārni, kas pēc būvapjoma bija 2/3 daļas ēkas bija no koka. Tajā atradās: pieņemamā telpa ar kasi I un II klases pasažieriem; atsevišķa kase un zāle III klases pasažieriem, dāmu un kungu istabas, telegrāfa nodaļa, kā arī stacijas priekšnieka, līnijas pārvaldnieka, līnijas valdes kancelejas telpas; galvenā kase; noliktava; dažādas telpas stacijas kalpotājiem. Šobrīd ir saglabājusies ēkas centrālā daļa, kas ir pārveidota par dzīvojamo namu. Ēkai adrese ir Akmeņu iela 38. No 1868. līdz 1872. gadam stacijā iebrauca gan jauktie, gan pasažieru vilcienu sastāvi. Turpat stacijas laukumā notika tirgošanās ar lauksaimniecības precēm, ko uzpirka pilsētas uzpircēji. No piestātnes Daugavas krastā kuģi veda tālāk produkciju uz Daugavas labo krastu. Situācija stacijā mainījās līdz ar dzelzceļa tilta (Zemgales tilta) uzbūvēšanu pār Daugavu 1872. gadā, jo kravu pārkraušana Daugavas kreisajā krastā vairs nebija nepieciešama, un līdz ar to izsīka arī tirdzniecība stacijas laukumā. 1879. gadā tā bija Mītavas dzelzceļa Rīgas stacija, 1890. gadā tika pārdēvēta par Mītavas dzelzceļa Rīgas preču stacija un 1903. gadā par - Rīgas III preču stacija. Par preču staciju Rīga III tā oficiāli kļuva ap 1895. gadu. Zināms, ka jau 1912. gadā stacija tika iekļauta apvienotajā Torņakalna stacijā. Tagadējā Torņakalna dzelzceļa stacijas ēka celta 19. gadsimta 80-to gadu vidū, atklāta 1868.gadā. Pēc ugunsgrēka 1994. gada februārī staciju atjaunoja sākotnējā izskatā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.