Rīga. Koka ēkas Brīvības ielā 81, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Ielas, Celtnes, Rīga (Latvija), Brīvības iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Gruntsgabalu ar nr.Brīvības ielā 81 (agrāk nr. 63/65, līdz 20. gadiem paralēls nr. Šarlotes 1/11) līdz 20. gs. sākumam veidoja divi atsevišķi gruntsgabali nr. 63 un 65 (Rīgas pilsētai piederošas dzīvojamās un slimnīcas ēkas), 20., 30. gados Rīgas pilsētas 1. slimnīcas īpašums. Šajā gruntsgabalā, tagadējā skvēra malā pie Brīvības ielas, atradās arhitektoniski savdabīga, Rīgai pat unikāla vienstāva celtne - koka guļbūve ar pilāriem un mūra interjeru, bijusī Pēterburgas priekšpilsētas policijas centrāle, saukta “sjezža” /"sježa"/. "Šo māju savos memuāros piemin slavenais komponists Rihards Vāgners, kurš 1837.g. darbojās Rīgā kā pilsētas teātra diriģents. Uz “sežu” Vāgners bijis uzaicināts konfrontācijai ar dezertieri-zagli, kurš aplaupījis komponista dzīvokli Brīvības un Dzirnavu ielu stūrī. [...] jauns cilvēks, īsi nocirptiem matiem, arestanta drēbēs - izskatījies tik nožēlojams, ka Vāgners raudzījis viņu dažādi aizbildināt. Tas tomēr nekā nelīdzējis: krievu ierēdņi sausi paskaidrojuši, ka jauneklis ne tikai divreiz zadzis, bet arī izvairījies no kara dienesta, tādēļ tikšot izsūtīts uz Sibiriju. Šis cietsirdīgais formālisms Vāgneru tā satriecis, ka viņš to sarunās pieminējis vēl pēc 40 gadiem." [Johansons A. Visi Rīgas nami skan. ASV, 1970, 22., 23. lpp.] Līdz 1938.g. Brīvības ielā 63/65 darbojās Rīgas bērnu medicīniskās aizgādības punkts. [avots: R. Zalcmanis "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-7578

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.