Rīga. Koka nams Brīvības un Matīsa ielu stūrī, 1931

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Celtnes, Rīga (Latvija), Brīvības iela (Rīga, Latvija), Matīsa iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Koka ēka Brīvības un Matīsa ielu stūrī (agrākais nr. 68) nojaukta 30. gadu vidū, atbrīvojot vietu jaunā pilsētas īres un veikalu nama (tagadējais nr. Brīvības ielā 90) celtniecībai. Namā 20. gados un 30. gadu sākumā izvietojās dažas tirgotavas un H.Sofera adītava. Vienlaikus ar namu nr. 68 nojauca arī blakus esošo koka apbūvi Brīvības ielā nr. 70. 72 un 74. Koka ēkā nr. 70 kopš 20. gadu sākuma darbojās Ata Freināta grāmatu izdevniecība un veikals. "Freināta veikals atradās vienā no vecajām, zemajām mājām pie Vidzemes tirgus; kad to vietā uzcēla blokēku, viņš pārvietojās turpat netālu, Brīvības un Matīsa ielas stūrī. Freināta vecajā “bodē” Brīvības ielā 70 es bieži iegriezos jau apmēram kopš 1937. gada. Vispirms mani saistīja viņa paša izdevumi: Žila Verna romāni, Voltera Skota “Aivenho”, Džeka Londona darbu serija un, pāri visam, Aleksandra Dimā “Grāfs Monte Kristo” Raiņa tulkojumā. [...] Kādā Freināta veikala stūrī bija izbērta liela kaudze prāvāku un sīkāku grāmatu, un pakāpeniski es atklāju, ka tur starp citu guļ lietas, kas šobrīd nozīmē gandrīz nesameklējamas vērtības, bet kuras viņš toreiz man pārdeva par dažiem santīmiem. Tur bija daudz pašos pirmajos Latvijas neatkarības gados iznākušu grāmatu, arī Vaiņaga un Letas izdevumi – ievērojamu rakstnieku darbi ar tikpat ievērojamu mākslinieku vākiem, priekšlapām un ilustrācijām. Tāpat bija šis un tas no priekškara laikmeta, it īpaši literārie žurnāli. Šis guvums savā ziņā izveidoja manas bibliotēkas pirmo kodolu. Bet Freināts to it kā nesaprata un, man rakņājoties, smējās: “Jūs vienmēr tikai tās sīkās”." [Johansons A. Rīgas svārki mugurā. ASV, 1966, 97., 98. lpp.] A. Freināts par savas grāmatu “bodes” ierīkošanu rakstīja: "Neredzīgais Grigors, tas pats, kas vēlāk izstudēja par mācītāju un, proves sprediķi teikdams, Irlavas baznīcas kancelē sasita galvu un nomira, pirmā sākumā bija birstnieks. [...] Grigors bija palicis bagāts, nopircis par kerenkām divus piecstāvu namus Karlines ielā un noīrējis no Rīgas pilsētas māju Aleksandra ielā Nr. 70, kuru savukārt izdevis tālāk veikalniekiem. Kad es biju ticis vaļā no kariem un Vāczemes gūsta un jau tiku tikām izstaigājies pa Kurzemi ar grāmatu paunu, šajā mājā kāda telpa atbrīvojās. Tur bija dzīvojusi baronese fon Drehefels, kas vēlāk mājas noplēšanas laikā “Rigasche Rundschau” feļetonā Das Alte Haus jauki to aprakstīja. Pēdējā laikā tur bijusi tējnīca, bet izputējusi. [...] Jāpiezīmē, ka toreiz tirdzniecības brīvība bija neierobežota, varēja tirgoties, cik ilgi katram patīk. Reiz pat pulkstens pusdivos naktī kāda dāma klauvēja: vajagot vienu kuvēru. [...] Kad padzina Bermontu, mūs demobilizēja. Tad sāku tur tirgoties vienā laidā līdz tam laikam, kamēr veco māju noplēsa." [Freināts A. Grāmatnieki pa mājām, tirgiem un pilsētām. R., 1939, 125.-127. lpp.] 20. gados un 30. gadu 1. pusē šajā ēkā atradās arī L. Karnevala tapešu un krāsu tirdzniecības nams. [avots: R. Zalcmanis "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Roberts Johansons

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-1201

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.