Ūziņu Biedrības nams, [192-]

Vieta: Zaļenieku pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Biedrības, Sabiedriskās ēkas, Zaļenieku pagasts (Jelgavas novads, Latvija), Sabiedriskie centri

Anotācija: Ūziņu piensaimnieku savienība nodibinājusies 1912. gadā un tūdaļ radusies doma par sava nama celšanu. Iegūts 2 pūrvietas liels zemes gabals. Lauksaimniecības centrālbiedrība devusi plānu bez maksas. Pamatakmens ēkai ieliets 1913. gada 14.jūlijā. 1914. februārī biedrība varējusi noturēt pirmo sēdi savā namā, no kura bijis gatavs pirmais stāvs. 1915.gada janvārī sākts pārstrādāt pienu. Ap šo laiku bija domāts par nama otro stāvu, gādāts materiāls, bet vasaru bijis, vāciem uzbrūkot jābēg. Līdz tam nama būvei bijis izdots ap 19 000 rubļu. Pa vācu okupācijas laiku pusbūvētais nams bija palicis puslīdz vesels, bet zudībā gājis sagādātais materiāls. 1920. gadā apspriests jautājums par nama būves nobeigšanu, izlemts pozitīvi. Lūgts pabalsts no Kultūras fonda, bet tas atstāts bez ievērības. Tad ūziņnieki gādājuši līdzekļus paši, aizdodami nama būvei naudu (no 50 -5000rbļ), bez procentiem un uz nenoteiktu laiku. Nama būves otrais cēliens (pēc kara) izmaksājis ap 158 000 Latvijas rubļus (nerēķinot iešanas un braukšanas). Pie ēkas būves piedalījušās arī vietējās lauksaimniecības un ugunsapdrošināšanas biedrības. Ka nams pabeigts tagadējos grūtajos dārdzības laikos, tas liecina, ka ūziņnieki ir uzņēmīgi ļaudis, kas labi apzinās sabiedriskās dzīves nozīmi. Tajā ziņā viņi var noderēt par priekšzīmi daudziem Latvijas stūriem, kur sabiedriskā dzīve gluži pagrimusi. Ūziņu Biedrības nams ir stalta akmeņu un ķieģeļu ēka, vairāk kā 15 asis gara. Apakšējais stāvs ierīkots kopmoderniecības vajadzībām, otrā stāvā ir plaša sarīkojumu zāle ar skatuvi, trešajā, nepilnajā stāvā vēl dažas istabiņas biedrību vajadzībām. Reizē ar nama atklāšanu 1921. gada 10. decembrī Ūziņi kļūst par plašākas apkārtnes sabiedriskās dzīves centru, jo biedrību namus Vilcē un Zaļeniekos vācieši nopostījuši. Uz atklāšanu bija ieradušies arī sūtnis Francijā Grosvalds, kā Latvijas valdības priekšstāvis un lielā franču laikraksta "Temps" redaktors Ulgasi. Šis ir otrais Biedrībubu nams Latvijā, kas nobeigts celt un iesvētīts darbam neatkarīgā valstī. (Informācija (saīsināta) no laikraksta "Latvis" 13.12.1921.)..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Ūziņu bibliotēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.