Juratas dzirnavas pie Rūjienas, [192-]

Vieta: Rūjienas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Ūdensdzirnavas, Rūjiena (Rūjienas novads, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Imantas dzirnavas

Anotācija: Sākotnēji dzirnavas piederējušas Rūjienas Lielajai muižai. To pirmais nosaukums - Juratas ūdens dzirnavas. Par Imantas dzirnavām tās pārdēvētas Latvijas brīvvalsts laikā līdz ar pāriešanu Rūjienas Piensaimnieku biedrības īpašumā. Dzirnavu dīķa dambis veidots no akmeņiem, kas ņemti no blakus esošās pils mūru drupām un nostiprināts ar skujkoku baļķiem. Malšanas iekārtas saglabājušās no seniem laikiem un ir darba kārtībā. Savienojumu detaļas ūdensdzirnavās lielākoties ir no koka. Visas rezerves detaļas kādreiz taisītas dzirnavās, arī dzirnakmeņi lieti uz vietas. Padomju laikā dzirnavās malts tik daudz, ka dzirnakmeņi mainīti ik gadu. Malšanas darbi pārtraukti 2001. gadā. Pēdējā dzirnavu rekonstrukcija notikusi 1996. gadā, kad izveidotas četras mākslīgas saliņas, uzcelts dzirnavu dambis un mazā HES. Tagad Imantas ūdensdzirnavas ir SIA Ievulīči īpašums, un tās tiek uzturētas labā kārtībā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Vidis Vēveris

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Prauliņš 2017. gada 12. janvāris, 16:01:53

Laikrakstā Rūjienas Balss 1930. gada 5. septembrī ievietots sludinājums, ka A. Kristalla dzirnavās Rūjienā 29. augustā 1930. g. uzsākta labības malšana. Pieņemot arī pasūtījumus uz koku apstrādāšanu. Vārds vēsturniekiem (vai rūjieniešiem): vai sludinājumā minētās dzirnavas ir šīs Juratas dzirnavas vai kādas citas.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.