Jeru pagasts. Māju "Krastmalas" saimnieki, 1952

Vieta: Jeru pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Lauku mājas, Vīrieši, Sievietes, Portreti, Muzeji, Jeru pagasts (Rūjienas novads, Latvija)

Anotācija: Jeru pagasta Oleru ciema "Krastmalu" māju saimnieki Jānis un Karlīne Eduļi. No 1925. gada rudens līdz 1934.gada pavasarim zem "Krastmalu" mājas, speciāli izraktā pagrabā, bija iekārtota un darbojās slepena komunistu tipogrāfija, vienīgā komunistu pagrīdes tipogrāfija lauku apvidū. 1934.gada maijā tipogrāfiju atklāja un 1935.gadā tiesas priekšā nonāca 11 cilvēki, kas ar to bija saistīti. Tobrīd 58 gadus vecais Jānis Edulis un viņa 56 gadus vecā sieva Karlīne katrs dabūja vienu gadu pārmācības namā. 1975.gadā mājā atklāja muzeju.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Saulvedis Cimermanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Podiņš 2014. gada 27. jūnijs, 21:59:25

Izskatās, ka tie ir Jeru pagasta Oleru ciema "Krastmalu" māju saimnieki Jānis un Karlīne Eduļi. No 1925. gada rudens līdz 1934.gada pavasarim zem "Krastmalu" mājas, speciāli izraktā pagrabā, bija iekārtota un darbojās slepena komunistu tipogrāfija, vienīgā komunistu pagrīdes tipogrāfija lauku apvidū. 1934.gada maijā tipogrāfiju atklāja un 1935.gadā tiesas priekšā nonāca 11 cilvēki, kas ar to bija saistīti. Tobrīd 58 gadus vecais Jānis Edulis un viņa 56 gadus vecā sieva Karlīne katrs dabūja vienu gadu pārmācības namā. 1975.gadā mājā atklāja muzeju.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.