Dundaga. Pagasta nams un tirgus, [191-]

Vieta: Dundagas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Pašvaldību ēkas, Vīrieši, Sievietes, Zirgi, Tirgi, Rati un riteņi, Dundaga (Dundagas novads, Latvija)

Anotācija: Divstāvu ēka ir tā saucamais „Jaunais” pagasta nams Jaundundagā. Ēka celta ap 1903. gadu. „Jaunais” tāpēc, ka agrāk pagasta valde atradās „vecajā” namā (tagad Šlīteres ielā 1). Šis „vecais”, 1884. gadā pārbūvētais nams bija barona īpašums. Tajā toreiz bija vienīgā zāle Dundagā, kur dziedāšanas biedrība varēja mēģināt, uzstāties, rīkot teātra izrādes. Protams, par labu nomas maksu baronam. Bet lielkungam nepatika, ka daudz zemniekļaužu pulcējas viņa pils tuvumā. Kur nu vēl klausīties ļautiņu dziesmās, kas plūda pāri dīķim un spiedās caur pils logiem! Barons labāk bija ar mieru ierādīt pagastam jaunu zemes gabalu Jaundundagā un palīdzēt ar būvēšanu. Un jauno namu uzcēla tieši tādu pašu kā veco.
Pagasta valde strādāja Jaundundagas mītnē līdz 1926. gadam. Agrārreformas gaitā Centrālā zemes ierīcības komisija Dundagas pašvaldībai bija piešķīrusi pili, bijušo baronu ligzdu. Jūlija beigās pagasta valde pārcēlās uz jaunajām telpām, Jaundundagas ēka kļuva par dzīvokļu māju. 1946. gada 1. aprīlī namā sāka darboties slimnīca. 20. gadsimta 50. gadu sākumā to kapitāli pārbūvēja.
Reizi gadā, 22. septembrī, Dundagā notika slavenais Mazmāras tirgus. Ne katrreiz to rīkoja pie pagasta nama. Citos rudeņos bija citas tirgus vietas. Un dundadzniekiem bija sava kārtība — ka beidzes Mazmars tirgs, ta jaņem rāciņ.
Anotācijas autors - novadpētnieks Ernests Ābols (22.10.1922. – 01.02.1997.). Publicēts Talsu Vēstis, 05.10.1996.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Tomsons

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Aivars Miška 2017. gada 9. februāris, 11:11:50

Talsu Vēstis (05.10.1996.) pie līdzīga foto publicējis skolotāja un novadpētnieka Ernesta Ābola (22.10.1922.–01.02.1997.) komentāru ======================== „Jaunais” pagasta nams Jaundundagā. Neskatīsimies šoreiz uz lielo tirdzinieku pulku attēla priekšplānā. Pievērsīsim skatu vientuļajai divstāvu ēkai, kas tālumā. Tas ir tā saucamais jaunais pagasta nams. Ēka celta ap 1903. gadu. „Jaunais” tāpēc, ka agrāk pagasta valde atradās „vecajā” namā (tagad Šlīteres ielā 1). Šis „vecais”, 1884. gadā pārbūvētais nams bija barona īpašums. Tajā toreiz bija vienī¬gā zāle Dundagā, kur dziedāšanas biedrība varēja mēģināt, uzstāties, rīkot teātra izrādes. Protams, par labu nomas mak¬su baronam. Bet lielkungam nepatika, ka daudz zemniekļaužu pulcējas viņa pils tuvumā. Kur nu vēl klausīties ļautiņu dziesmās, kas plūda pāri dīķim un spiedās caur pils logiem! Barons labāk bija ar mieru ierādīt pagastam jaunu zemes gabalu Jaundundagā un palīdzēt ar būvēšanu. Un jauno namu uzcēla tieši tādu pašu kā veco. Pagasta valde strādāja Jaundundagas mītnē līdz 1926. gadam. Agrārreformas gaitā Centrālā zemes ierīcības komisija Dundagas pašvaldībai bija piešķīrusi pili, bijušo baronu ligzdu. Jūlija beigās pagasta valde pārcēlās uz jaunajām telpām. Bet Jaundundagas ēka kļuva par dzīvokļu māju. 1946. gada 1. aprīlī namā sāka darboties slimnīca. 50. gadu sākumā to kapitāli pārbūvēja. Tagad pāris teikumu veltīsim arī tirdziniekiem. Reizi gadā, 22. septembrī, Dundagā notika slavenais Mazmāras tirgus. Ne katrreiz to rīkoja pie pagasta nama. Citos rudeņos bija citas tirgus vietas. Un dundadzniekiem bija sava kārtība — ka beidzes Mazmars tirgs, ta jaņem rāciņ. ========================

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.