Mirdza Šmithene (1887-1978) LNT izrādē "Rīgas ragana", [1928?]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Portreti, Rīga (Latvija), Aktrises, Šmithene, Mirdza, 1887-1978

Anotācija: Raiņa lugas - vienas nakts sapnis "Rīgas ragana" pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī notika 1928. gada 1. septembrī. "Rīgas ragana" bija trešā Raiņa drāmu triloģijā. Režisors Alfreds Amtmanis-Briedītis, scenogrāfs Niklāvs Strunke, komponists Jānis Kalniņš. Galveno - Dedzes lomu spēlēja Mirdza Šmithene, Pēteri Lielo - Jānis Osis, Žagatu - Olga Lejaskalne.
"Lugas saturs vēsturiski saistīts ar laiku, kad Rīgu iekaro Krievijas cars Pēteris Lielais. Lugā darbojas no Spīdolas un Lāčplēša apvienības dzimušais spēks - viņu meita Dedze, saukta Rīgas ragana, kas no zemūdens pils dzelmes nāk pie Rīgas tautas, lai glābtu Rīgu no bojā ejas un atdotu to pašas tautas valdībā. Cīnoties ar galveno pretspēku, caru Pēteri, viņa tajā iemīlas un viņas griba sašķeļas. Tautai ziedodamās, viņa atdod tai savu dzīvību par nākamās brīvības ķīlu, kuru reiz, kad būs atnācis laiks, nesīs Lāčplēsis pats. Šo galveno domu, savienotu ar dažādiem nostāstiem tautas teikās par Rīgu, autors veidojis jaukta ritma, vairumā īsu pēdu dzejas rindās, vairāk liriskās, mazāk dramatiskās nokrāsās.".

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.