Pūres muižas rija, 1931

Vieta: Pūres pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Celtnes, Pūres pagasts (Tukuma novads, Latvija), Ugunsgrēki, Pūres muiža (Latvija), Rijas, Drupas

Anotācija: Pūres muižas rija 1930-to gadu sākumā. Par Pūres muižas riju stāsta, ka to nodedzinājuši 1905. g. revolucionāri. Varbūt dedzināja, bet ir minēts, ka ap 1920. g. rijā iespēris zibens un visas koka daļas nodegušas. 1970-tajos gados pierakstītas Ata Neparta atmiņas: "Rija celta krusteniski, divkārša ar garu kopēju piedarbu vidū. Sienas jaukta mūra, lauk-kaļķakmeņu, augša nolīdzināta ar ķieģeļiem. Griesti bijuši dēļu sijām. Jumts bijis "uz pusgaveli" segts niedrēm. Rijas krāsnis nav uzglabājušās, jau senāk nojauktas. Piedarba vidū divas torņveidīgas ķieģeļu izbūves. Šo izbūvju sienas nav augstākas par pārējām rijas sienām. Abas izbūves vienādas, sadalītas divi stāvos. Apakšā zema pagrabveidīga telpa ar vienām durvīm un šīferisku ķieģeļu velves segumu. Augšā telpa ar vienām durvīm un trīsiem lodziņiem. Klaušu laikos vagaris un rijkuris pa lodziņiem uzmanījis kulšanas gaitu. Apakšā pagrabveidīgās telpās esot sabērti graudi." Ka tur būtu mocīti ļaudis – Neparts neatceras.
1926. g. muižai piederošā rija tika nodota Pūres Sadraudzīgai biedrībai. Ciemojoties 1920-to gadu beigās pie tēva Ata Neparta, E.Neparts redzēdams, ka rija iet bojā, uzrakstījis vēstuli Pūres pagasta valdei. 1931. g. jūlijā tika veikta ēkas apskate. Sadraudzīgai biedrībai tika dots norādījums sākt būvniecības darbus. Tagad ēkā atrodas Pūres pagasta pakalpojumu centrs un Pūres kultūras nams.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valda Dzelzkalēja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.