Ķīvmeža akmens, 2017-04-08

Vieta: Piltenes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Laukakmeņi, Dabas fotogrāfija, Dabas pieminekļi, Piltenes pagasts (Ventspils novads, Latvija), Ķīvmeža akmens (Latvija)

Anotācija: Dabas piemineklis, Ķīvmeža akmens atrodas netālu no Piltenes, 2,5 km Z no Zūru mežmuižas, Zūru mežn. 45.kv., egļu - baltalkšņu jaunaudzē.
Tas ir Ķīvmeža akmens, kas mežos paslēpies vārda tiešākajā nozīmē. Pie akmeņa var aizkļūt tikai zinātāja pavadībā. Par Ventspils puses lielāko akmeni divas teikas zin stāstīt Piltenes vēstures zinātājs, Gunārs Daudze. Viena stāsta, ka vārds radies no vārda ”strīds”, jo tas esot bijis uz robežas starp Dundagas domkapitula īpašumiem un Piltenes bīskapa īpašumiem. Dundagas barons sūdzējies, ka bīskaps piesavinājies meža īpašumus nocērtot barona īpašuma zīmes - trīs lilijas un iecērtot savus bīskapa zižļus. Otra teika stāsta par strīdu starp Gārzdes baronu Verneru fon Buholcu un Tārgales baronu Koškulu. Abi 19. un 20. gs. mijā bijuši kaislīgi mednieki un strīdējušies par medību rajoniem. Tomēr 1910. gadā abi baroni ierīko Zūru mežos pirmo briežu – iršu audzētavu. Tārgeles muižā īpašnieki baroni Koškuli (von Koskull) bijusi diezgan ilgu laiku no 1697. līdz 1920. gadam. Tā ir sena Baltijas muižnieku dzimta, 14.gadsimtā viņi bijuši Rīgas arhibīskapa vasaļi.
Ķīvmeža akmens virszemes tilpums ir 44 m3, pārsniedzot Ventspils pusē labi zināmo Grīžu Velna beņķi, kura tilpums ir tikai 35 m3. Ķīvmeža akmens augstums 2,8 m, garums 6,4 m, apkārtmērs 17,5 m, platums 44 m. Ķīvmeža akmens kā ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis atklāts salīdzinoši nesen - tikai 1994. gadā. Šis pelēkais akmens milzis, noslēpies no cilvēkiem dziļos mežos arī minams līdzās tādiem dabas veidojumiem Latvijā kā Zvārtes iezis, Kvēpenes ala, Ventas Rumba, Riežupes smilšalas un citiem.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Kaspars Krafts

Atslēgvārdi: Dižakmeņi, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: SIA F64 Photo Agency

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.