Sarkanā krusta sanatorija Liepājā (L.S.Kr.), 1939

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Sanatorijas, Latvija, Liepāja (Latvija), Tuberkuloze--Slimnīcas, Fotokolāža, Latvijas Sarkanais Krusts

Anotācija: Foto-kolāža, Liepājas Sarkanā Krusta prof. Jankovska sanatorija.
Liepājā Sarkanā Krusta nodaļa dibināta 1877. gadā, lai sniegtu palīdzību krievu-turku karā (1877-1878) ievainotajiem, saslimušajiem un sakropļotajiem karavīriem. Pēc kara nodaļa vāca ziedojumus un līdzekļus cīņai ar dažādām infekciju slimībām, piemēram, difteriju. 1897. gadā Liepājas Sarkanā Krusta nodaļa atvēra savu slimnīcu un ambulanci pilsētas iedzīvotājiem K. Uliha ielā 54, taču 1915. gadā savu darbību tā bija spiesta pārtraukt. Krievu-japāņu kara laikā (1904-1905) Sarkanā Krusta Liepājas nodaļa noorganizēja un uzturēja lazareti, kas bija nosūtīta uz kaujas vietām Mandžūrijā, to vadīja ķirurgs J. Jankovskis.
Liepājas kaulu tuberkulozes sanatoriju Karostā, bijušajā Jūras virsnieku saietu namā ar 180 gultas vietām atklāja 1931. gada 8. novembrī un 1933. gadā sanatoriju pārdēvēja pirmā Latvijas Sarkanā Krusta priekšnieka vārdā - prof. Jāņa Jankovska Liepājas kaulu tuberkulozes sanatorija. Kādu laiku sanatorijā strādāja Liepājā pazīstamā ķirurģe Emīlija Cena. Latvijas Sarkanā Krusta Liepājas kaulu tuberkulozes sanatorija darbību bija spiesta pārtraukt 1940. gadā, kad Karostas teritorija tika nodota PSRS armijas rīcībā un tai bija jāatstāj savas telpas.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotokolāža

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.