Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Karietes un rati, Ielas, Zirgi, Rīga (Latvija), Arhitekti, Litogrāfija, Vēsturiskās celtnes, Felsko, Johann Daniel, 1813-1902, Važoņi, Raiņa bulvāris (Rīga, Latvija), Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Albumi, Vidusskolu ēkas

Alternatīvais nosaukums: Городская гимназiя, Das Stadt-Gymnasium

Anotācija: 1874. gadā pēc Rīgas galvenā arhitekta Johana Daniela Felsko projekta tika uzcelta tagadējā skolas ēka Raiņa bulvārī 8. Vecā skolas ēka pie Doma baznicas tika nojaukta 1888. gadā, būvējot pilsētas muzeju. Šajā laikā skolā mācījušies Jānis Pliekšāns, Pēteris Stučka un citi vēlākie latviešu sabiedriskie darbinieki. Rusifikācijas periodā 1894. gadā skolu pārveidoja par klasisko ģimnāziju, vēlāk — par valsts ģimnāziju (Государственная гимназия) ar krievu mācību valodu. 1919. gadā Stučkas valdība pārdēvēja to par Rīgas 1. vidusskolu ar latviešu mācību valodu, Latvijas Republikas laikā tika atjaunota Rīgas pilsētas 1. ģimnāzija, kuras direktors ilgu laiku bija Jānis Stiprais (1922-1935), tad Jānis Lapiņš (1935-1939). Pēc Latvijas okupācijas skolu atkal pārdēvēja par Rīgas 1. vidusskolu un 1944. gadā nosauca tās pirmā direktora Leona Paegles vārdā.
Pēc Latvijas Republikas atjaunošanas skola atguva Rīgas 1. ģimnāzijas vārdu, bet kopš 1996. gada tiek dēvēta par Rīgas Valsts 1. ģimnāziju.

Objekta tips: Iespieddarbs

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Libau : Druck & Verlag von Gottl. D. Meyer

Atslēgvārdi: Ormaņi, Ģimnāzijas, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 litogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.