Rīga. Strēlnieku dārzs, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Latvija, Rīga (Latvija), Dārzi, Litogrāfija, Dārznieki, Vēsturiskie parki, Kronvalda parks (Rīga, Latvija), Albumi, Kūfalts, Georgs Frīdrihs, 1853-1938

Alternatīvais nosaukums: Стрѣлецкiй садъ, Der Schützen-Garten

Anotācija: Strēlnieku dārzs (tagad Kronvalda parks).
Pateicoties Krievijas impērijas ķeizara Nikolaja I dāvinājumam, 1862. gadā Rīgas Vācu strēlnieku apvienība (Deutsche Schützenverein) pēc pilsētas vaļņu norakšanas 1863. gadā kanāla labajā pusē ieguva 13 hektārus zemi — t.s. Strēlnieku dārzu. 1883. gadā Rīgas pilsētas dārzu meistars Georgs Kūfalts izstrādāja Strēlnieku dārza labiekārtošanas plānu un uzsāka apstādījumu ierīkošanu, atstājot platu neiekārtotu joslu gar kanālmalu, kur 19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā pilsētai pa kanālu liellaivās tika piegādāti būvmateriāli, malka un dažādas preces. Īpaša vērība tika pievērsta puķu dobēm un rozārijam, kurā ziedēja aptuveni 2000 rožu krūmi. Uzcēla biedrības namu un šautuvi. Dārzs bija pieejams tikai biedrības biedriem. Gatavojoties Rīgas 700 gadu jubilejas svinībām 1901. gadā, starp Strēlnieku dārza šaujamgrāvja valni un kanālu tika realizēts projekts „Vecrīga”, kur samazinātā mērogā tika eksponēti Vecrīgas 17. gadsimta pirmā ceturkšņa ievērojamāko celtņu — Rātsnama, Rīgas torņu, Kaļķu vārtu, vīna pagraba u.c. maketiem (līdz mūsu dienām saglabājies mūrniekmeistara Krišjāņa Ķergalvja celtais paviljons). 1921. gadā biedrība noslēdza līgumu ar Latvijas Apsardzības ministriju par strēlnieku nama un dārza daļēju iznomāšanu Armijas virsnieku klubam, kas tur organizēja dažādus sabiedriskos pasākumus, arī prominentās preses balles. Parastajiem rīdziniekiem dārzs bija slēgts. 1927. gadā Rīgas dārzu arhitekts Andrejs Zeidaks uzsāka jauna ainavu parka izveidi, bet pats Strēlnieku dārzs tika atvērts visiem apmeklētājiem. 1933. gadā Rīgas pilsētas valde atsavināja Strēlnieku biedrībai 9 hektārus no Strēlnieku dārza teritorijas, kompensācijā piešķirot tikpat daudz zemes Babītes pagastā. Savukārt 3,3 hektārus zemes kopā ar Strēlnieku namu nopirka Latvijas valsts un nodeva Kara ministrijai. Līdz ar to Armijas virsnieku klubs kļuva par Strēlnieku nama īpašnieku, pārdēvējot to par Virsnieku namu. 1935. gadā dārzā tika atvērts piena paviljons ar terasi. Pats Strēlnieku dārzs tika pārdēvēts par 15. maija dārzu, bet pēc diviem gadiem, godinot 19. gadsimta otrās puses latviešu tautiskās atmodas idejisko vadītāju Ati Kronvaldu, — par Kronvalda dārzu (LPSR laikā, 1965. gadā tas tika pārdēvēts par Kronvalda parku).

Objekta tips: Iespieddarbs

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Libau : Druck & Verlag von Gottl. D. Meyer

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 litogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Smiltenes novada bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.