Lielauces baznīcas drupas, 2024-10-02

Vieta: Lielauces pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Aerofotogrāfijas, Ziema, Lielauces pagasts (Auces novads, Latvija), Drupas, Lielauces baznīca

Anotācija: Pēc smagiem postījumiem Pirmā pasaules kara laikā baznīca ilgstoši tika remontēta un to no jauna iesvētīja 26.10.1930. Baznīcā atkal iebūvēja dēļu grīdu un vācu uzrakstus aizstāja ar uzrakstiem latviešu valodā. 1936.gadā paplašināta sakristeja, bet 1939.gadā krāsota grīda un draudzes telpas sienas panelis. Baznīcā tolaik bija 500 sēdvietas. Otrā pasaules kara beigās, 1944.gadā, kad Lielaucei cauri stiepās Kurzemes cietokšņa aizsardzības līnija, baznīcas tornis, ko izmantoja artilērijas uguns koriģētāji, tika sašauts. Grūstošais tornis sagrāva ap trešdaļu baznīcas jumta un griestu, aprokot zem drupām gan ērģeles un ērģeļu luktas, gan daļu draudzes solu. Pēc kara sapostītās baznīcas koka daļas sāka izmantot kā kurināmo. 1946.gada septembrī sastādītajā apsekošanas aktā minēts, ka ēka jau tolaik bija zaudējusi visas durvis, logus, grīdu un pat daļu siju. Dokumentā minēts, ka iznīcināta bija arī visa baznīcas iekārta - altāris, kancele, baznīcas soli un pat vecā, uz koka gleznotā 17.gs. altārglezna. Sasista bija arī 1938.gadā uzstādītā marmora plāksne ar Pirmā pasaules karā un Neatkarības cīņās kritušo vārdiem.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Inga Kalvāne

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 2 fotogrāfijas

Oriģināla glabātājs, partneris: Inga Kalvāne

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.