Pilsblīdenes muiža, 2024-10-02

Vieta: Blīdenes pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Ziema, Blīdenes pagasts (Brocēnu novads, Latvija), Pilsblīdenes muiža (Latvija)

Anotācija: Pilsblīdenes muižas pils (vācu: Blieden) ir ampīra stilā celta kungu māja, kas atrodas pie Saldus novada Blīdenes pagasta Pilsblīdenes ciema. Pilsblīdienes muižas apbūve ir vietējas nozīmes kultūrvēstures piemineklis. 1932.gadā pili kopā ar parku nodeva Tautas labklājības ministrijai, un 1939.gadā šeit tika izveidota alkoholiķu un narkomānu labošanas iestāde. Otrā pasaules kara laikā 19.03.1945. pie Pilsblīdenes notika sestā Kurzemes cietokšņa lielkauja, kuras laikā ēku sašāva. Pēc 1949.gadā veiktā pieminekļa inventarizācijas apraksta iekštelpās vairs nebija ne gleznojumu, ne podiņu krāšņu, ne arī parketa grīdu un pat durvis bija primitīvi sanaglotas no dēļiem. Ēkā mitinājās mežstrādnieki, daļēji tā stāvēja tukša. 1959.gadā ēkā izcēlās ugunsgrēks, pārbūves laikā pils fasādes zaudēja divpakāpju atiku, kas vainagoja pagalma puses gala rizalītus, tika likvidēti kapiteļi rizalītu pilastriem un centrālās ieejas puskolonnām. Kopš 1962.gada ēkā atradās pansionāts "Blīdene". 1986.gadā pilī atkal izcēlās ugunsgrēks, 1993.gadā pansionātu pārvietoja uz Remti, kopš tā brīža pils stāv tukša un izpostīta.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Inga Kalvāne

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 2 fotogrāfijas

Oriģināla glabātājs, partneris: Inga Kalvāne

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.