Rīga. Mežaparks. Bijusī Samsona iela, [192-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Ielas, Ziema, Žogi, Rīga (Latvija), Mežaparks (Rīga, Latvija)

Anotācija: Iela ierīkota 1902.g., nosaukta par Samsona ielu (Samsonstrasse, bij. Vidzemes superintendanta H.Samsona vārdā), no 1923.g. Jahtkluba iela, no 1938.g. Mazpulku iela (sakarā ar mazpulku mītni Saulesdārzā, šīs ielas galā). 30. gadu beigās apbūve un numerācija 16 gruntsgabalos. 1940.g., padomju okupācijas laikā, pārdēvēta par Bērnudārza ielu, 1941.g. nosaukta par Jaunatnes ielu, vācu okupācijas laikā ielas posmam no Kokneses prospekta līdz Hamburgas ielai atjaunots nosaukums Samsonstrasse, posms no Hamburgas ielas līdz Ķīšezeram pārdēvēts par Jachtklubstrasse, 1943.g. nosaukums Jachtklubstrasse piešķirts visai ielai; pēckara gados ar nosaukumu Bērnudārza iela, 1983.g. pārdēvēta par Annas Sakses ielu. Pa šo ielu no Kokneses prospekta līdz galapunktam pie Ezermalas ielas veda pirmā Ķeizarmeža tramvaja līnija (līdz 1910.g. zirgu tramvaja līnija). Bij. Annas Sakses ielas posms no Ezermalas ielas līdz Ķīšezeram 2011.g. nosaukts par Roberta Feldmaņa ielu (teologa, Gustava Ādolfa baznīcas mācītāja Roberta Feldmaņa vārdā)
Nams Samsona ielā 7 celts 1913.g., arhit. P.A.Lindenbergs; sākotnēji gruntsgabals arhitekta K.H.Ēmkes īpašums; vēlāk Feitelberga un Fērmaņu, Grigori un viņa mantinieku nams. 30. gados tur dzīvoja sabiedriska darbiniece, pedagoģe, Viļa Olava atraitne Frīda Olava, 20. gados un 30. gadu sākumā - LU profesors, Dr. phil. Maksis Nusbergers
Nams nr.11 celts 1930.g., arhit. R.Tode; sākotnēji Hartmaņa īpašums, līdz 1940.g. Nīderlandes goda vicekonsula, tirgotāja Villema Endela (Endel) īpašums, namā atradās arī viņa dzīvoklis. Ar V.Endela starpniecību Latvijas valdība veica vairākus pasūtījumus Zviedrijas uzņēmumos Ķeguma HES celtniecības laikā. Būdams Zviedrijas tirdzniecības palātas Latvijā priekšsēdētājs, viņš veicināja Latvijas un Zviedrijas tirdzniecības attiecības.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,9 x 13,9 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0343-23

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Māris Ankalniņš 2013. gada 31. maijs, 17:26:27

Skats uz Annas Sakses ielu (bij. Bērnudārza; Jahtkuba; Samsona ielu). Attēlā (centrā) nams A.Sakses 7.

Ginta Zalcmane 2013. gada 3. jūnijs, 14:40:00

Paldies par precizējumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.