Liepāja. Garnizona katedrāle kara ostā, [192-]

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Liepāja (Latvija), Pareizticīgo Liepājas Sv. Nikolaja Jūras katedrāle, Arhitekti, Austrumu Ortodoksālās baznīcas ēkas, Kosjakovs, Vasilijs

Alternatīvais nosaukums: [Liepāja. Sv. Nikolaja jūras katedrāle kara ostā]

Anotācija: Garnizona katedrāle ietilpst kara ostas kompleksā, kas ir ieturēts no pārējās Liepājas izteikti atšķirīgā stilā - tā ir celta skaidri krieviskās stila tradīcijās. Tā kā jaunajai katedrālei bija jāatrodas Karostas teritorijā un jāapkalpo jūrnieki, to būvēja militārais resors. Ēka pārsteidz ar savu monumentalitāti, krieviskumu, un pārsātinātību fasāžu un apjomu risinājumā. Karaostas Garnizona jeb Sv. Nikolaja katedrāle ir celta no 1900. (pirmo akmeni ielika Krievijas impērijas cars Nikolajs II, viņš arī lielākais ziedotājs katedrāles būvniecībai) līdz 1903.gadam. Katedrāli svinīgi atklāja 1903.gada 9.septembrī, atklāšanā piedalījās arī cars Nikolajs II ar savu ģimeni, kā arī ievērojamākie Pēterburgas pilsoņi. Katedrāli iesvētīja par godu jūrnieku aizstāvim svētajam brīnumdarim Nikolajam. Par būves autoriem tiek uzskatīti arhitekti Vasīlijs Kosjakovs, bet iekšējās mozaīkas veidoja mākslinieks V. Frolovs. Baznīcas būvniecībā arhitekts V.Kosjakovs pirmo reizi izmantoja monolītās betona liešanas metodi, tāpēc dievnams ir bez atbalsta kolonnām, un viss tā smagums balstās tikai uz sienām. Dievnama augstums pārsniedz piecdesmit metru. Pēc nostāstiem Katedrāles iekštelpas esot bijušas ieturētas 17.gadsimta krievu kokgriezēju un gleznotāju darbu labākajās tradīcijās, kas esot izcēlušies ar bagātību un greznību, taču diemžēl I pasaules karā katedrāles interjers tika evauēts un daļēji pazuda vai gāja bojā. Pēc kara divdesmitajos un trīsdesmitajos gados katedrāli pielāgoja toreizējā kara garnizona luterāņu kopienas vajadzībām. Arī pēc II. pasaules kara katedrāle tika smagi izpostīta – tajā ierīkoja gan sporta zāli, gan kinoteātri, līdz ar to izjaucot dievnama interjeru. Ticīgajiem Katedrāli atdeva tikai 1994.gadā..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,8 x 13,6 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.