Lodes muiža, 1981

Vieta: Taurenes pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Taurenes pagasts (Vecpiebalgas novads, Latvija), Lodes muiža (Taurenes pagasts, Latvija)

Anotācija: Lodes (Lodenhof) muižas apbūve veidojusies 19.gadsimta pirmajā pusē. Lodes muižā bija dzirnavas , krogi, alus brūži. Ūdensdzirnavas: Lodē; krogi: Apšu, muižas un Pluģu. Lodes dzimtas īpašumā muiža pastāvēja līdz 1629.gadam, kad to atsavināja Lodem un piešķīra Rīgas tirgotājam Hansam Baltho par labības piegādi zviedru karaspēkam. Lodes muiža Baltho dzimtai piederēja līdz 1799. gadam. Pēc tam īpašnieki mainījās. 1875.gadā to nopirka Šmidtu dzimta. Pēdējie muižas īpašnieki - Georgs Šmits (Smidt) un. Kopš padomju varas gadiem muiža ir Latvijas Universitātes īpašums. Šeit regulāri notiek jauno ģeogrāfu vasaras nometnes. 2000.gadu sākumā muižai dakstiņu jumts nomainīts pret rannila materiālu
Georga Šmita māsa Elza Šmite mirusi 1939. gadā, Georgs Šmits repatriējās un nodeva īpašumu valstij, kā tas bija paredzēts Latvijas - Vācijas līgumā par vācu tautības Latvijas pilsoņu izceļošanu. Georga Šmita bērni pašlaik dzīvo Kanādā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Pauls Gailitis 2011. gada 1. novembris, 15:53:28

Mazs komentārs attiecībā uz anotāciju. Elza šmite, mana vec, vec, vecmāmiņa ne-repatriējās, bet mira 1939.gadā Baigo gadu nepiedzīvojusi. Toties viņas brālis Georgs repatriējās un nodeva īpašumu valstij, kā tas bija paredzēts Latvijas - Vācijas līgumā par vācu tautības Latvijas pilsoņu izceļošanu. Cik zinu, Elzi Šmitei īpašuma tiesības uz šo muižu nemaz nebija. Geotga Šmita bērni pašlaik dzīvo Kanādā. Padomju laikā muiža kaut kādā brīdī nonāca Latvijas universitātes īpašumā vai bilancē, kā toreiz to sauca. Muiža joprojām ir LU īpašumā un 2000.gadu sākumā tai nomainīja jumtu, no dakstiņu uz bezgaumīgu rannilu. Muižā regulāri notiek jauno ģeogrāfijas studentu vasaras prakses. Ja kāds var komentēt par muižas nonākšanu LU īpašumā, būšu ieinteresēts. Pauls Gailītis

Ginta Zalcmane 2011. gada 2. novembris, 19:42:49

Paldies par precizējumu un vēl papildus ziņām. Ievietoju aprakstā.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.