Inešu pagasts. "Vītiņu" mājas, 1975

Vieta: Inešu pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Mājokļi, Latvija, Inešu pagasts (Vecpiebalgas novads)

Anotācija: Leonīda Stankēviča vecaistēvs, Artūrs Breikšs, Vītiņu vārda izcelsmi skaidroja ar vikingiem. viņam, viņa vecaistēvs esot stāstījis, ka seņči iebraukuši pa Ogres upi lielos kuģos. Pirmā māja uzcelta pašā Ogres upes krastā, jo apkārt ir bijuši tikai mūža meži. Manā bērnībā vēl tur bija saskatāma pavarda vieta - apdegušas māla lauskas. Vērojot senas senču fotogrāfijas, redzami liela auguma vīri un sievas ar skandināvu sejas vaibstiem un nedaudz ieslīpām acīm
Inešu pagasta "Vītiņi" ir fotogrāfijas iesniedzēja Leonīda Stankēviča dzimtās mājas Viņš uzaudzis Breikšu ģimenē un vārdu Leonīds vecāki izvēlējās par piemiņu dzejniekam Leonīdam Breikšam.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Leonīds Stankēvičs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (3)

Leonīds Stankēvičs 2011. gada 19. novembris, 18:39:35

Šīs mājas un apkārtne ir unikālas no vietvārdu viedokļa, jo māju nosaukumi liekas pavisam nelatviski. Braucot no Inešu puses ir - Tiols, tad Ālītēni(Kalna Ālītēni, Lejas Ālītēni, Jaun Ālītēni); tālāk Vītiņi(Vec Vītiņi, Lejas Vītiņi, Kalna Vītiņi, Jaun Vītiņi). Pretīm, pāri Ogres upei, ir Antēni. Nedaudz lejāk pa upi - Gropiņi. Mans vecaistēvs, Artūrs Breikšs, Vītiņu vārda izcelsmi skaidroja ar vikingiem. Viņam vecaistēvs esot stāstījis, ka seņči iebraukuši pa Ogres upi lielos kuģos. Pirmā māja uzcelta pašā Ogres upes krastā, jo apkārt ir bijuši tikai mūža meži. Manā bērnībā vēl tur bija saskatāma pavarda vieta - apdegušas māla lauskas. Vērojot senas seņču fotogrāfijas, redzami liela auguma vīri un sievas ar skandināvu sejas vaibstiem un nedaudz ieslīpām acīm. Leonīds Stankēvičs.

Ginta Zalcmane 2011. gada 21. novembris, 23:01:00

Paldies par šo komentāru ar skaidrojumu par māju nosaukumu izcelsmi.

Elīna Grigore 2013. gada 4. marts, 13:08:45

Paldies par šo fotogrāfiju! Būtu interesanti uzzināt ko vairāk par šīs apkaimes māju vēsturi!

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.