Apriķu luterāņu baznīca, [193-]

Vieta: Lažas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Baznīcas rotājumi un ornamenti, Lažas pagasts (Aizputes novads, Latvija), Apriķu luterāņu baznīca, Kanceles

Anotācija: Baznīca celta Kurzemes hercogistes laikā 17. gs., pārbūve veikta 18. gs. sākumā. Par Apriķu muižas īpašnieku fon der Osten – Sakenu līdzekļiem uzturēta, tā ir saglabājusies līdz mūsdienām kā viena no krāšņākajām baroka stilu pārstāvošām Kurzemes lauku baznīcām. Apriķu baznīca ir mūra celtne ar iegarenu taisnstūra formas trejdalījumu: torņa telpu, galveno jomu on mazliet šaurāko altāra telpu poligonālās apsīdas veidā. Ārēji necilā vienjoma būve iekštelpā ir reti skaista. Iekārtas nozīmīgākie priekšmeti ir altāra retabls, kancele un biktssols, parādes (kungu) loža, ērģeļu luktas un draudzes soli. Griestus sedz apgleznota koka velves. Ap 1710. gadu ir darinātas ērģeļu luktas un loža, bet 30 gadus vēlāk – pārējie iekārtas priekšmeti. Apriķu baznīcas koktēlnieki nav zināmi. Unikālās iekārtas mākslinieciskajā raksturojumā profesionāli labs izpildījums mijas ar amatniecisku, zemnieciski naivu tēlu traktējumu, kas netraucē gūt iespaidu par interjera māksliniecisko viengabalainību un kopējo harmoniju. Baznīca ir draudzes īpašumā un lietošanā, un tā velta daudz pūļu nozīmīgā kultūras mantojuma saglabāšanai.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.