Liepājas Svētā Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāle, 1982

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Liepāja (Latvija), Bērni, Pareizticīgo Liepājas Sv. Nikolaja Jūras katedrāle, Zēni, Austrumu Ortodoksālās baznīcas ēkas

Anotācija: Fotogrāfijā ir attēlots četrgadīgais Daņiila Parshina tēvs Dmitrijs Admirāļa Makarova ielā (mūsdienās Imantas iela) Karostā. Fotogrāfijas aizmugurē ir redzama Karostas pērle - Svētā Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāle.
Lielā katedrāle Aleksandra III Kara ostas plānā bija paredzēta jau pašā sākumā, un tās izvietošana bija centrā, vienā no galvenajiem Kara ostas rajoniem. Katedrāles projektu izstrādāja slavens Pēterburgas arhitekts Vasīlijs Kasjakovs, un celtniecības darbi tika sākti 1900. gada jūnijā. Katedrāles augstums ir 51 metrs, un tās kontūras atgādina kuģi. Krusta pamatnē atrodas enkurs, kas ir kā cerību simbols vētrainajā dzīves jūrā.
Baznīca ir uzbūvēta pēc pareizticīgo baznīcu būvniecības kanoniem - centrālo kupolu aptver četri mazāki kupoli – tie simbolizē Kristu, kuru ielenc četri apustuļi – evaņģēlisti. Pirmā pasaules kara laikā katedrālē notika reti dievkalpojumi, bet 1915. gadā no baznīcas vācu armijas karavīri noņēma zvanus vispār. Pēc Otrā pasaules kara Karosta tika pasludināta par slēgtu teritoriju, un katedrālē tika ierīkots jūrnieku klubs ar “sarkano stūrīti”, sporta zāli un kinoteātri. Daudz no tā, kas atgādināja īsteno ēkas būtību, iznīcināja vai pārtaisīja. Pēc ilgstošas pretošanās 1991. gada septembrī militārie spēki atstāja katedrāli, nododot atslēgu ticīgajiem, un pirmais dievkalpojums notika 1991. gada 19. decembrī. Pirmie krusti uz kupoliem tika uzstādīti 1992. gadā.
#ZenitStasti #PeopleToPeople
Liepājas 3. pamatskola. Attēlu pievienoja Daniil Parshin, Liepājas 3. pamatskolas 9.a klases skolniece. Attēls ir pievienots projekta "Zenit stāsti" ietvaros
Liepājas centrālā bibliotēka.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Dmitrij Parshin

Partnera apzinātājs: Daniil Parshin

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.