Dundagas baznīca. Iekšskats, [192-]

Vieta: Dundagas pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Altāri, Dundaga (Dundagas novads, Latvija), Kanceles, Baznīcas mēbeles, Dundagas luterāņu baznīca

Anotācija: Tagadējo Dundagas mūra evaņģēliski luterisko baznīcu beidza celt 1766. gadā ar Dundagas pils īpašnieka firsta Kārļa Ostenzakena (1726-1794) gādību. Attēlā redzamais altāris un kancele ir Valsts nozīmes mākslas pieminekļi, kas veidoti 1766. gadā, kopš 1912. gada baznīcā atrodas Valsts nozīmes mākslas piemineklis Jaņa Rozentāla altārglezna “Lieldienu rīts”. Līdz 20. gadsimta 20. gadu sākumam baznīca kalpoja gan vācu, gan latviešu draudzēm. Kopš 1935. gada baznīcai ir piešķirts arhitektūras pieminekļa statuss, Pieminekļu valde no baznīcas izņēma Ostenzakenu dzimtas muižnieku tēlus un pārveda tos uz Rīgas muzeju pie Doma baznīcas. Vēl šajā pašā gada vasarā baznīcas iekšpusi izremontēja un pārkrāsoja, lai pieskaņotu altārgleznai, ielika koka grīdu, bet augustā Dundagas aizsargu organizācija sarūpēja un pie baznīcas sienas pretī kancelei uz balta marmora postamenta uzstādītu melna marmora piemiņas plāksni, kurā zeltītiem burtiem iekalti Latvijas atbrīvošanas cīņās un pasaules karā kritušo Dundagas draudzes dēlu vārdi (attēls iz uzņemts pirms šiem darbiem). Baznīca II Pasaules kara laikā nav cietusi, arī pēc kara te darbojas luterāņu draudze - baznīca vienmēr kalpojusi kā dievnams..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,8 x 13,7 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/726

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.